S這dki Piekarnik

Wpisy

  • pi徠ek, 16 wrze郾ia 2011
    • Jab趾a w cie軼ie francuskim

      jab趾a w cie軼ie francuskim

      Bardzo szybki deser, idealny, gdy nie mamy za du穎 czasu. Wystarczy mie pod r瘯 par jab貫k i paczk ciasta francuskiego ( mo積a je przecie zamrozi ;) ). Lekkie delikatne ciasteczka, pachn i wygl康aj przepysznie, a s niezwykle proste do przyrz康zenia :) Zawsze, kiedy go軼ie nas zaskocz!

      Sk豉dniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 3 jab趾a
      • cukier br您owy do posypania
      • cukier puder do dekoracji

      Jab趾a pokroi w grubsze plastry, nie trzeba obiera ze sk鏎ki. Wyci望 no瞠m gniazda nasienne ze 鈔odka ( dzi瘯i temu uzyskamy kr捫ki ).

      Jab趾a uk豉da na cie軼ie pokrojonym w kwadraty, kt鏎ych ro磬i zawin望 na jab趾o. Posypabr您owymcukrem . U這篡 wraz z papierem od ciasta na blaszce.

      Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

      Po wyj璚iu z piekarnika posypa cukrem pudrem.

      Smacznego ! :)

      jab趾a w cie軼ie francuskim



      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Jab趾a w cie軼ie francuskim”
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 16 wrze郾ia 2011 13:41
    • Frappe ( mro穎na kawa jak ze Starbucksa )

      frappucino

      Je郵i kto przepada za smakiem karmelowego frappucino ze Starbucksa - ten przepis musi wypr鏏owa:) Osobi軼ie nie przepadam za mocn kaw, ale ta, mro穎na, jest bardziej kawowym, s這dkim deserem. Przepis pochodzi ( jak zwykle;) ) z "Moich Wypiek闚". Uwa瘸m, 瞠 proporcje s idealne, i naprawd smakuje nie gorzej, ni frappucino starbucksowe,a jest du穎 ta雟ze ;) Mniamm....!

      Sk豉dniki na ok. 600 ml. :

      • 4 造瞠czki kawy zaparzone w p馧 szklanki wody ( z ekspresu lub rozpuszczalna )
      • 2 szklanki lodu
      • 1,5 szklanki lod闚 waniliowych lub 鄉ietankowych
      • 5 造瞠k dulce de leche* ( masa karmelowa z puszki / masa kr闚kowa )
      • bita 鄉ietana

      Kaw zaparzy, ostudzi. Zmiksowa blenderem wszystkie sk豉dniki, nala do szklanek, udekorowa bit 鄉ietan ( opcjonalnie: doda polew toffi ). Podawa od razu.

      *Dulce de leche przygotowujemy gotuj帷 na ma造m ogniu przez 2 godziny puszk mleka skondensowanego SΜDZONEGO ( koniecznie, nies這dzone si nie zestali ). Puszka musi by ca趾owicie zanurzona,otwiera dopiero po wystygni璚iu. Mo積a te kupi gotow mas kr闚kow.

      Smacznego ;)

      frappe, frappucino

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 16 wrze郾ia 2011 13:26
  • 鈔oda, 14 wrze郾ia 2011
    • Kwadraty dyniowe

      kwadraty dyniowe

      Sezon dyniowy uwa瘸m za rozpocz皻y!:) Po mojej ulubionej zupie z dyni przyszed czas na ciasto dyniowe:) Przepis zaczerpni皻y z "Kwestii Smaku", jednak bez bia貫j czekolady na wierzchu, bo uwa瘸m, 瞠 z czekolad s zbyt s這dkie. Smak lekko korzenny ( bo dodajemy imbir i cynamon ) a dynia nadajeciastuwilgotno軼i. To jeden z jesiennych wypiek闚, kt鏎y co roku go軼i u mnie w domu, zdecydowanie warto go wypr鏏owa:)

      Sk豉dniki:

      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1/2 造瞠czki soli
      • 1 造瞠czka imbiru ( startego, w proszku)
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 1 szklanka drobno startego mi捫szu z dyni ( ja daje wi璚ej, ok. 1,5 szklanki )
      • 1/2 szklanki br您owego cukru
      • 1/3 szklanki stopionego mas豉
      • 1 jajko
      • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
      • 1/2 szklanki posiekanych orzech闚 w這skich, zrumienionych na patelni, najlepiej z tego przepisu.

      W jednej misce mieszamy m彗, proszek do pieczenia, imbir i cynamon, w drugiej miksujemy dyni, cukier br您owy, jajko, ekstrakt i mas這.

      Doda mokre sk豉dniki do suchych i zmiksowa do po陰czenia. Na koniec wmiesza pra穎ne orzechy.

      Form 20 x 20 wysmarowa mas貫m, wyla ciasto.

      Piec 40 minut w 170 stopniach.

      Smacznego ;)

      ciasto dyniowo orzechowe

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      鈔oda, 14 wrze郾ia 2011 12:35
    • Dro盥穎we serduszka z orzechami

      orzechowe dro盥鄴wki - serca

      Najlepsze nadzienie do dro盥鄴wek, jakie jad豉m;) Pysznie orzechowe! A dzi瘯i serduszkowej postaci bu貫czek - mog by doskona造m prezentem np. na walentynki:) Najpyszniejsze s zaraz po upieczeniu - ciep貫, mi璚iutkie, rozp造waj帷e si w ustach... Na drugi dzie, jak to dro盥鄴wki, nieco twardniej, jednak nadal nadaj si do spo篡cia:) Idealne z mlekiem! Przepis z "Moich Wypiek闚" ;) Polecam!

      Sk豉dniki na 10 sztuk bu貫czek:

      Ciasto

      • 160 ml mleka
      • 2,5 造磬i cukru
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 2,5 szklanki m彗i pszennej
      • 2 造磬i roztopionego mas豉
      • 7 gram闚 suchych dro盥篡 ( 1 opakowanie) lub 15 gram闚 鈍ie篡ch

      Nadzienie

      • 200 gram闚 zmielonych orzech闚 w這skich
      • 100 gram闚 br您owego, drobnego cukru ( ja da豉m muscovado )
      • 80 gram闚 鄉ietany krem闚ki ( 30 % )
      • p馧 造瞠czki cynamonu

      Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie zagnie嗆 w misce i uformowa z nich kul. Odstawi do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce.

      W czasie, kiedy ciasto b璠zie rosn望, przygotowa nadzienie: wszystkie sk豉dniki wymiesza, lekko rozcieraj帷 造磬.

      Gdy ciasto wyro郾ie, podzieli je na 10 r闚nych cz窷ci formuj帷 je w kuleczki. Robimy serduszka wed逝g schematu:

      1. Kulk rozwa趾owa na okr庵造 placek
      2. Placek posmarowa nadzieniem orzechowym
      3. Placek zwin望 w rulon ( jak nale郾iki )
      4. Rulon z這篡 na p馧
      5. Od strony zgi璚ia zrobi naci璚ie do po這wy zgi皻ego rulonu
      6. Wywin望 na boki ( otrzymujemy kszta速 serca )

      Je郵i schemat nie jest jasny, obejrzyjcie zdj璚ia Pani Doroty tutaj.

      Serca u這篡 na blaszce w du篡ch odst瘼ach. Przykry je na 30 minut 軼iereczk, 瞠by wyros造. Mo積a posmarowa roztrzepanym jajkiem - b璠 bardziej z這ciste:)

      Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

      Smacznego;)

      orzechowe serduszka dro盥穎we


      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      鈔oda, 14 wrze郾ia 2011 12:17
  • poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011
    • Muffinki ze Snickersami

      babeczki snickers

      Przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess";) Serdecznie je polecam osobom, kt鏎e lubi orzechy i niezbyt s這dkie wypieki. Babeczki s przepyszne, mocno orzechowe, a przypieczony karmel to ich g堯wna smakowa niespodzianka:)

      Sk豉dniki na 12 muffinek:

      • 250 gram闚 m彗i pszennej
      • 5 造瞠k cukru
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 6 造瞠k mas豉 orzechowego typu "crunchy" ( z kawa趾ami orzech闚)
      • 60 gram闚 roztopionego mas豉 ( zapomnia豉m doda, a i tak wysz造 pyszne, wi璚 chyba nie jest ono konieczne)
      • 1 jajko
      • 175 ml mleka
      • 3 batoniki snickers ( 3 x 65 gram闚 = 195 gram闚)

      Na posypk:

      Wymiesza m彗, cukier, proszek do pieczenia. Doda mas豉 orzechowego, i miksowa a do uzyskania struktury kruszonki.

      Do mleka wla roztopione mas這, roztrzepane jajko i wymiesza. Po陰czy zawarto嗆 naczy. Doda Snickersy pokrojone w kostk. Ciasto b璠zie bardzo g瘰te - takie ma by :)

      Do papilotek na這篡 ciasto,posypa orzeszkami. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.

      Smacznego;)

      muffinki z mas貫m orzechowym i snickersami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011 13:08
    • Muffinki z jab趾ami i orzechami

      muffiny orzechowo jab趾owe

      Z okazji zbli瘸j帷ego si ko鎍a lata - typowo jesienne babeczki:) Z kawa趾ami jab貫k i chrupi帷 orzechow posypk! W smaku - lekko korzenne, troszk przypominaj帷e ciasto piernikowe. W miar d逝go zachowuj 鈍ie穎嗆, moje by造 smaczne nawet 2 dni po upieczeniu.

      Sk豉dniki na 12 muffinek:

      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1/2 szklanki m彗i razowej
      • 1/2 szklanki jasnego cukru br您owego (powinna by demerara, ale ja da豉m muscovado)
      • 1 p豉ska 造磬a przyprawy do piernika
      • szczypta soli
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1,5 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki jogurtu,kefiru lub ma郵anki
      • 45 gram闚 roztopionego mas豉
      • 1 jajko
      • 3 jab趾a obrane, pokrojone w kostk

      Na posypk:

      • cukier br您owy, np. muscovado
      • orzechy w這skie pra穎ne, np. z tego przepisu, albo posiekane w這skie 鈍ie瞠 ( 1 gar嗆)

      W jednym naczyniu wymiesza sk豉dniki sypkie, w drugim p造nne. Zmiksowa zawarto嗆 obu naczy. Doda jab趾a, wymiesza.

      Ciasto nak豉da do papilotek, posypa pra穎nymi orzechami i cukrem muscovado.

      Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.

      Smacznego;)


      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011 12:44
    • Muffinki ananasowe z posypk migda這w

      muffinki ananasowe z migda豉mi

      Muffinki niezwykle aromatyczne, owocowe i lekkie. Mi璚iutkie babeczki,du瞠 kawa趾i ananasa i chrupi帷a migda這wa sk鏎ka z cukrem muscovado - pi瘯nie brzmi, smakuje, pachnie i wygl康a:) Zapraszam do pieczenia;) Przy okazji - mo積a wypr鏏owa opakowywanie babeczek;)

      Sk豉dniki na 14 muffinek:

      • 1,5 szklanki m彗i
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 100 ml kefiru lub ma郵anki
      • 80ml syropu ananasowego ( z puszki po ananasach )
      • p馧 szklanki oleju lub oliwy z oliwek ( ja daj oliw)
      • p馧 szklanki p豉tk闚 owsianych
      • 1,5 p豉skiej 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 3/4 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 250 gram闚 ananas闚 z puszki, pokrojonych w kostk

      Na posypk:

      • br您owy cukier - demerara lub muscovado ( na zdj璚iu jest muscovado)
      • p豉tki migda堯w

      W jednym naczyniu wymiesza suche sk豉dniki: m彗, cukier, p豉tki, proszek, sod. W drugim mokre: roztrzepane jajko, ma郵ank, syrop ananasowy, olej.

      Po陰czy zawarto嗆 obu naczy,mo積a mikserem,wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda ananasy.

      Papilotki nape軟i ciastem, (je郵i pieczemy bez formy, proponuj zastosowa podw鎩ne, lub nawet potr鎩ne papilotki -z陰czone papierki - bo ciasto mo瞠 si rozla je郵i b璠zie nalane do jednej), posypa p豉tkami migda堯w i br您owym cukrem.

      Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

      Smacznego;)



      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011 12:21
    • Pomys na prezent: pi瘯nie opakowane muffinki

      muffinki

      Domowe wypieki mog by 鈍ietnym prezentem, je郵i odpowiednio je zapakujemy;) Przyk豉dowo - mo積a upiec muffinki w kolorowych papilotkach, i obwi您a je wst捫kami. Efekt? Wszyscy go軼ie z obdarowywanym na czele s zachwyceni;)

      Potrzebne b璠:

      • 1/2 metra kolorowej wst捫ki na ka盥 babeczk
      • oczywi軼ie babeczki;)
      • ta鄉a klej帷a dwustronna

      Na 鈔odku ka盥ego p馧metrowego kawa趾a wst捫ki naklejamy malutki kwadracik z ta鄉y dwustronnej. Przyklejamy j do dna babeczki, i wi捫emy kokardk na g鏎ze. Dziecinnie proste:)

      babeczki,muffinki we wst捫kach

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011 11:38
    • Pra穎ne orzeszki na s這dko

      orzeszki pra穎ne

      Posiekane pra穎ne orzeszki 鈍ietnie nadaj si jako posypka do ciast, lod闚, 鈍ietnie wygl康aj na muffinach z polew. Za to ca貫 - doskonale smakuj jako przek御ka:) S這dkie, chrupi帷e, nie mo積a si od nich oderwa! Do pra瞠nia nadaj si ka盥e orzechy ( laskowe, w這skie, pecan, macadamia, migda造). Je郵i zechcecie upra篡 ziemne, trzeba pami皻a, 瞠 b璠 mia造 s這dko-s這ny smak ( chyba, 瞠 u篡jecie niesolonych), i b璠 zawsze lekko wilgotne i mniej chrupi帷e. Ale te pyszne ! Tak wi璚, do dzie豉! :)

      Sk豉dniki

      • dowolna ilo嗆 posiekanych orzech闚
      • na ka盥 gar嗆 1 造磬a mas豉
      • na ka盥 gar嗆 2 p豉skie 造磬i cukru pudru

      Na patelni rozpu軼i mas這 po czym doda orzechy. Pra篡 a do zarumienienia si orzech闚 ( je郵i pra篡my w這skie 鈍ie瞠 - trzeba pra篡 d逝瞠j ) , a potem doda cukier puder, a przyklei si do orzech闚.

      Zdj望 z patelni, odstawi do ostudzenia.

      Smacznego;)

      orzechy pra穎ne

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 12 wrze郾ia 2011 11:16
  • czwartek, 08 wrze郾ia 2011
    • Sernik z kokosem

      sernik z kokosem

      Sernik bardzo puszysty, lekki, zdecydowanie m鎩 ulubiony:) Przepis zaczerpni皻y z bloga "Moje Wypieki", kt鏎y serdecznie polecam. Kokos nie jest bardzo wyczuwalny, jak sugeruje autorka przepisu -nawet nie trzeba go dodawa, jednak wed逝g mnie bez niego wierzchnia warstewka z bia貫k nie jest taka smaczna. Podczas pieczenia po domu roznosi si niebia雟ki zapach ... :)

      Sk豉dniki:

      Kruche ciasto

      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1/2 kostki mas豉 ( 100 gram闚)
      • 2 鄴速ka ( 2 bia趾a od這篡 na warstw kokosow)
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造磬a wody

      Masa serowa

      • 1kg twarogu sernikowego
      • 1 budy ( kokosowy,鄉ietankowy lub waniliowy)
      • 1/2 szklanki cukru ( w oryginale by這 3/4, ale z po這wy szklanki wychodzi nie mniej pyszne,a zawsze troch kalorii mniej...)
      • 1/2 szklanki oleju
      • 2 szklanki mleka
      • 5 鄴速ek ( 5 od這篡 na warstw kokosow)
      • 1 造瞠czka aromatu waniliowego

      Masa kokosowa

      • 7 bia貫k
      • 1/4 szklanki cukru
      • 100 gram闚 wi鏎k闚 kokosowych

      Sk豉dniki na kruche ciasto zagniatamy i wa趾ujemy. Form o wymiarach 30 x 23 ( da豉m nieco wi瘯sz ) smarujemy t逝szczem i wyk豉damy jej dno rozwa趾owanym ciastem. Form wk豉damy na 10 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170o.

      Wszystkie sk豉dniki na mas serow miksujemy. Gotow wylewamy na podpieczony sp鏚 ( uwaga - b璠zie bardzo rzadka! ). Piec 45 minut w 1800. ( tak by這 w oryginale, ale ja piek豉m prawie godzin. Najlepiej po 45 minutach sprawdzi patyczkiem - je郵i suchy, mo積a wyci庵a, je郵i mokry - pieczmy kolejne 10 minut i tak a do suchego patyczka.)

      Pod koniec pieczenia ubijamy 7 bia貫k z cukrem, dodajemy wi鏎ki kokosowe i wylewamy na sernik. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut, a pianka si zez這ci.

      Smacznego :)

      sernik z kokosow pierzynk

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 wrze郾ia 2011 17:01
  • 鈔oda, 07 wrze郾ia 2011
    • Devil's food cake

      devil's food cake - jedno z najlepszych ciast czekoladowych! mniam!:)

      Ciasto przypominaj帷e tradycyjn WZ-tk. Bardzo proste, puszyste i delikatne:) To taki Murzynek przek豉dany bit 鄉ietan. Maliny nadaj ciastu 鈍ie穎軼i, owocowy smak doskonale komponuje si ze s這dycz ciasta, kt鏎e by這by md貫 bez nich:) Niestety, nie zd捫y豉m sfotografowa ca貫go wypieku (a prezentowa si znakomicie) ,bo za szybko si rozesz這, jeszcze zanim bita 鄉ietana st篹a豉. Dlatego przedstawiam tylko ostatni kawa貫czek :) To co, co zdecydowanie warto upiec !

      Sk豉dniki:

      Ciasto:

      • 200 gram闚 m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
      • 1/4 造瞠czki soli
      • 1/2 szklanki kefiru + 1/2 szklanki wody
      • 50 gram闚 kakao ( koniecznie ciemnego) + 1/2 szklanki ciep貫j wody
      • 2 jajka
      • 115 gram闚 mi瘯kiego mas豉
      • 300 gram闚 cukru
      • 1 造瞠czka aromatu waniliowego
      • 300 gram闚 鈍ie篡ch malin ( jedno opakowanie 鈔edniej wielko軼i. Mro穎ne si nie nadaj)

      Bita 鄉ietana:

      • 300 gram闚 鄉ietany krem闚ki ( 30% lub 36%, odradzam kupowanie 鄉ietanki tortowej w kartoniku 這wicza 36%,bo nie chcia豉 si ubi )
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 1 cukier waniliowy

      Przygotowujemy 3 miski, i dwa du瞠 kubki:

      W jednej misce mieszamy m彗 z sod i sol,a wdrugiej kefir z wod i aromatem waniliowym.

      W jednym kubku roztrzepujemy widelcem jajka, w drugim mieszamy kakao z ciep陰 wod ( tak, 瞠by nie by這 grudek - najlepiej powoli wlewa ciep陰 wod do kakao, intensywnie mieszaj帷).

      W trzeciej misce ucieramy mikserem mas這, dosypuj帷 partiami cukier. Po po陰czeniu mas豉 z cukrem, wlewamy cienk stru磬 roztrzepane jajka. Wy陰czy mikser, wla kakao, i miksowa dalej, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Na koniec, na zmian dodajemy po 造盧e m彗i i kefiru, ca造 czas miksuj帷.

      Smarujemy t逝szczem 2 okr庵貫 formy o 鈔ednicy 21 cm, i wla po po這wie ciasta do ka盥ej z nich. Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Je郵i nie macie dw鏂h okr庵造ch form, piec w jednej na 2 razy: ciasto mo瞠 poczeka. Upieczone - studzimy.

      Przygotowujemy bit 鄉ietan do prze這瞠nia ciasta: ubijamy mikserem 鄉ietan krem闚k z cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy cukier puder.

      Po ca趾owitym wystygni璚iu ciasta, ka盥 cz窷 posmarowa grubo bit 鄉ietan, wierzch wy這篡 malinami.

      Smacznego!:)


      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      鈔oda, 07 wrze郾ia 2011 15:19
  • wtorek, 06 wrze郾ia 2011
    • Pieczenie czas zacz望! :)

      Niestety, nie b璠 mog豉 doda od razu tysi帷a przepis闚, kt鏎e uwielbiam... A szkoda, bo chcia豉bym si nimi podzieli od razu:) Do ka盥ego przepisu postaram si za陰czy zdj璚ie, kt鏎e ( lepiej lub gorzej ) b璠zie oddawa這 wygl康 danego deseru, ciasta, wi璚 wszystko, co b璠 chcia豉 tu umie軼i, b璠zie musia這 by skrupulatnie obfotografowane:)

      Mam nadziej, 瞠 ka盥y znajdzie tu co dla siebie, bo opr鏂z ciast i tort闚 wymagaj帷ych wi璚ej czasu, znajd si tu te desery banalne,lecz efektowne,do przygotowania w 5 minut:)

      Smacznego;)

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      wanilioweciastko
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 wrze郾ia 2011 16:51