S這dki Piekarnik

Wpis

鈔oda, 07 wrze郾ia 2011

Devil's food cake

devil's food cake - jedno z najlepszych ciast czekoladowych! mniam!:)

Ciasto przypominaj帷e tradycyjn WZ-tk. Bardzo proste, puszyste i delikatne:) To taki Murzynek przek豉dany bit 鄉ietan. Maliny nadaj ciastu 鈍ie穎軼i, owocowy smak doskonale komponuje si ze s這dycz ciasta, kt鏎e by這by md貫 bez nich:) Niestety, nie zd捫y豉m sfotografowa ca貫go wypieku (a prezentowa si znakomicie) ,bo za szybko si rozesz這, jeszcze zanim bita 鄉ietana st篹a豉. Dlatego przedstawiam tylko ostatni kawa貫czek :) To co, co zdecydowanie warto upiec !

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 200 gram闚 m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1/4 造瞠czki soli
  • 1/2 szklanki kefiru + 1/2 szklanki wody
  • 50 gram闚 kakao ( koniecznie ciemnego) + 1/2 szklanki ciep貫j wody
  • 2 jajka
  • 115 gram闚 mi瘯kiego mas豉
  • 300 gram闚 cukru
  • 1 造瞠czka aromatu waniliowego
  • 300 gram闚 鈍ie篡ch malin ( jedno opakowanie 鈔edniej wielko軼i. Mro穎ne si nie nadaj)

Bita 鄉ietana:

  • 300 gram闚 鄉ietany krem闚ki ( 30% lub 36%, odradzam kupowanie 鄉ietanki tortowej w kartoniku 這wicza 36%,bo nie chcia豉 si ubi )
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowujemy 3 miski, i dwa du瞠 kubki:

W jednej misce mieszamy m彗 z sod i sol,a wdrugiej kefir z wod i aromatem waniliowym.

W jednym kubku roztrzepujemy widelcem jajka, w drugim mieszamy kakao z ciep陰 wod ( tak, 瞠by nie by這 grudek - najlepiej powoli wlewa ciep陰 wod do kakao, intensywnie mieszaj帷).

W trzeciej misce ucieramy mikserem mas這, dosypuj帷 partiami cukier. Po po陰czeniu mas豉 z cukrem, wlewamy cienk stru磬 roztrzepane jajka. Wy陰czy mikser, wla kakao, i miksowa dalej, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Na koniec, na zmian dodajemy po 造盧e m彗i i kefiru, ca造 czas miksuj帷.

Smarujemy t逝szczem 2 okr庵貫 formy o 鈔ednicy 21 cm, i wla po po這wie ciasta do ka盥ej z nich. Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Je郵i nie macie dw鏂h okr庵造ch form, piec w jednej na 2 razy: ciasto mo瞠 poczeka. Upieczone - studzimy.

Przygotowujemy bit 鄉ietan do prze這瞠nia ciasta: ubijamy mikserem 鄉ietan krem闚k z cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy cukier puder.

Po ca趾owitym wystygni璚iu ciasta, ka盥 cz窷 posmarowa grubo bit 鄉ietan, wierzch wy這篡 malinami.

Smacznego!:)


Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Autor(ka):
wanilioweciastko
Czas publikacji:
鈔oda, 07 wrze郾ia 2011 15:19

Polecane wpisy